keresés

ok

ESEMÉNYNAPTÁR

H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Kirándulás Pannonhalmán

PannonhalmánA kórussal június 25-én egy kis kirándulást tettünk Pannonhalmára, ahol az apátságot tekintettük meg. Röpke két és fél óra autózás után, már kilométerekről láttuk a dombtetőn fekvő apátságot. Az idegen vezetőnk körbe vezetett minket és sok érdekes dolgot mesélt nekünk az Apátság történetéről, alakulásáról és arról hogyan vészelte át a háborúkat.
Az Apátság több mint ezer esztendeje szent hely a magyarok számára, hiszen 996-ban az itt megtelepedő bencés szerzetesek, a helyet kiválasztó Géza nagyfejedelem és Szent István királyunk meg voltak arról győződve, hogy Tours nagy püspöke, Szent Márton a "Mons Sacer", "Szent Hegy" közelében született.
A szerzetesek Krisztus evangéliumát kívánták megélni az " ora et labora " - " imádkozzál és dolgozzál " lelkületével; életmódjukkal így szolgálva a magyar népet.  Mikor az egész apátságot körüljártuk, és a gyönyörű táj majdnem minden zúgát bejártuk, kissé fáradtan elindultunk Szombathelyre.
Pár óra múlva megérkeztünk Szombathelyre a Szent Márton Látogatóközpontba. Itt is sok érdekes dolgot tudhattunk meg.
Az Európai Tanács 2005-ben Szombathelytől Toursig vezető útvonalat Európai Kultúrális Útvonallá nyilvánította, hogy Európa legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit bemutassa. Szent Márton itt született Savariában (Szombathelyen) és püspökként emberszeretete, jósága és kiváló szónoki képessége nagyon népszerűvé tették. 
Itt megtekinthettük Szent Márton templomát, melynek eredete a VI. századig nyúlik vissza. Aigner Géza plébános volt az idegenvezetőnk s utunk végén Mártonkiflivel és Márton napi borral (fiatalabbakat bodza szörppel) kínáltak minket. Köszönjük mindenkinek, aki kis kórusunkat kalauzolta  a kirándulás során.

Szőke Alexandra

Tovább...
Iratkozzon fel ön is! feliratkozás